Atık kağıt işçileri veya çekçekçiler trafikte tehlike arz ediyor

Candan TUFAN gozlemsakarya@hotmail.com

Türkiye'de geri dönüşüm sektörü hızlı bir büyümekte ve Yasal düzenlemelerin de etkisiyle milyar dolarlık potansiyele ulaşan sektöre son iki yılda 200'e yakın firma eklendi. Ancak çöplerin ayrıştırılarak atılması konusunda halkın ve yerel yönetimlerin yeterli bilince ulaşamaması 'sokak toplayıcıları' adı verilen yeni bir iş kolu doğurdu.
Kağıt, cam, metal gibi geri dönüştürülebilir ürünleri çöplerden toplayarak atık depolarına satan ve böylelikle geçimlerini sağlayan insanlardır. Atık depoları daha büyük toplayıcılar geri dönüşüm fabrikalarına satış yaparak geri dönüşüm sürecinde aracı rolünü üstlenirler. ¢ Sağlık sigortası ve sosyal güvenlik hakları bulunmadan çalışma yapan sokak toplayıcıları günlük yaklaşık 5-9 saat arası çalışıp, 45-50 TL civarında para kazanmaktadır. ¢ Sokak toplayıcıları, topladıkları geri dönüşüm atıklarını büyük çoğunluğu ruhsatsız, geçici faaliyet belgesiz ve lisanssız depolara satmakta.
Çoğunlukla göçmen vatandaşların tercih ettikleri iş kolu zaman zaman mahallelerde olsun trafikte olsun sıkıntılarıda beraberinde getirmekte.
Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte işe koyulan, çöpleri adeta altın madeni gibi eşeleyen, her mahallenin hatta her sokağın kendi deyimleriyle “atık kağıt işçileri” veya “çekçekçiler”in kullandıkları depolama için kullandıkları çekicilerinde uyarıcı işareti bulunmadığı için gece vakti trafikte tehlike arz ediyor.
Işıklandırmanın yetersiz olduğu bölgelerde bir bakıyorsunuz karşınıza aniden koca bir kağıt yüklü kütle çıkabiliyor.
Mahalleldeki atık konteynerleri karıştırırken  izinsizde aldıkları eşyalar cabası.
Yerel yönetimlerin  bu konuda düzenlemeler yapıp  hem trafikteki tehlikeleri,hemde mahalle sakinlerinin tedirginliklerini giderecek önlemler alması gerekmektedir.