BUŞRA ARIĞ

BUŞRA ARIĞ

[email protected]

OKULA HAZIRLIK: Yeni dünyaya açılan kapı okul

19 Ağustos 2021 - 09:25

Annem beni almaya gelmezse ben ne yaparım?
Korkuyorum şimdi beni kim sakinleştirecek?
Tuvaletim gelirse, karnım acıkırsa benim ihtiyaçlarımı kim giderecek?
Bu yabancı kim acaba beni sever mi?
Benimle arkadaş olurlar mı?
Ben bu gruba ait miyim, ilgi görüyor muyum?
Ben buradayken annemle kardeşim eğleniyor mudur?
         İlk ayrılıklar, güvenin çoğu zaman ilk ve en çok sınandığı yer okul başlangıcı oluyor. Çocukların zihinlerinde oluşan sorular onları kaygılandırabiliyor. Hele ki terk edilmişlik hissi oluşuyorsa orada stres sonrasında krizler doğabiliyor. Bu süreci olabildiğince uygun şekilde yürütmek sağlıklı ayrışmayı desteklemek çocukların gelişimi için çok kıymetli bu sebepten oryantasyon süreci gerçekten çok önemli!
          Bireysel farklılıklar ve her okulun kendi oryantasyon programı ve kriterleri olduğundan okulda şu kadar gün beklemelisiniz, bu kadar saat durmalısınız gibi öneriler vermek bana pek doğru gelmiyor. Okulların ortamları, koşulları bu süreci etkiliyor. Ebeveyn okula güven duymalı okulda ebeveyne güven vermeli kurallar net bir şekilde belirlenmeli eğer böyleyse ebeveyn olarak iş birliğine açık olmanız bu süreci rahat geçirmenize yardımcı olur.
          Çocukları bu sürece hazırlamanız sadece okulu göstermeniz, öğretmenle tanışmanız demek değildir. Çocukların akıllarına gelebilecek bazı senaryolar karşında ne yapabileceğinizi anlatmanız onları rahatlatır.
           Ayrılık sadece çocuklar için değil sizin içinde zor olabilir. En çok korkulan o ayrılık anlarında acaba ne yaparım ne söylerim diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu konuda rehberlik servisinden, kitaplardan, uzmanlardan destek alabilirsiniz. Ayrılık anlarında çocuğun duygusunu kabul etmek o duyguyu küçümsememek bunda korkulacak bir şey yok, bak kimse ağlamıyor, bak arkadaşım nasıl girdi içeri, ah benim oğlum, kızım şimdi çok güzel korkmadan içeri girecek gibi cümlelerle bu durumu yatıştırmazsınız hatta belki ateşin altına biraz daha odun atmış olursunuz. Sözel iknadan ziyade duyguyu kabul etmek gerekir. Mümkün olduğunca uzun uzun cümlelerden kaçınmalısınız ve çocuğu zorlamamalısınız. Eğer mümkünse çocuktan sağlıklı ayrışacak ebeveyni belirleyip oryantasyon sürecini onun sürdürmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca çocuğun evden bir nesne götürmesi, yanına sizin bir eşyanızı alması ev ile okul arasında bir bağ kurmasına destek olabilir. Tüm bunların yanında en önemli şey sadece fiziksel olarak değil duygusal olarak da ulaşılabilir olduğunuz göstermelisiniz.
KİTAP ÖNERİSİ
Okula başlangıç sürecinde çocuk kitaplarından, hikâyelerden faydalanabilirsiniz. Avucundaki Öpücük – Audrey Penn, Okula Gitmek İstemiyorum- Ayşen Oy, Elif Okula Başlıyor – Liane Schneider, Uçup Giden Battaniye - Allan Peterkin,  Okulda İlk Gün – Mızmız Mırnav ve benzeri kitapları okuyabilirsiniz. Burada önemli nokta bu tarz kitapları art arda okumamızdır. Böyle hikayeler okuduktan sonra kitaptaki karakter üzerinden çocuklarınızla konuşabilir, akıllarındaki soru işaretlerini cevaplayabilirsiniz.

Sevgiyle Kalın.
Uzman Klinik & Spor Psikoloğu Büşra ARIĞ
www.akademiapsikoloji.com
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum